Aiii is dit nu spit?

16-10-2019

Ineens schiet er een heftige pijn door uw rug.  In de volksmond wordt dat wel spit genoemd of “door de rug gaan”. Vaak ontstaat het heel plotseling. Soms kunnen deze klachten echter ook geleidelijk aan ontstaan. Maar wat is spit nu eigenlijk?

 

Om het gelijk maar duidelijk te maken. Spit is geen echte diagnose. Het is een term die wordt gebruikt voor acute lage rugklachten zonder duidelijk aanwijsbare klinische oorzaak. De fysiotherapeut zal uw rugklachten onderzoeken om de juiste diagnose te kunnen stellen.

 

Oorzaak

De oorzaak van spit was lange tijd onduidelijk. Maar recente onderzoeken bevestigen dat het een ‘verstuiking’ of een scheurtje in een van de wanden van de tussenwervelschijf is. Zoals je door je enkel kunt gaan, zo kun je dus óók door je rug gaan.

 

Vanwege de snel ontstane pijn ontstaat direct een hele sterke aanspanning van de rugspieren. Dat is goed want in feite wordt zo de rug gefixeerd. Dit verdedigingsmechanisme is dus niet de oorzaak van de rugpijn maar een gevolg als reactie op de ‘verstuiking’ in de tussenwervelschijf!

 

Pas op bij uitstraling

Als er uitstraling aan de achterzijde van het been is dan is er hoogstwaarschijnlijk geen sprake van spit, maar ‘ischias’. Ook geen echte diagnose overigens, maar er is wel wat anders aan de hand. Mogelijk is er dan druk of een ontstekingsreactie op één van de onderste zenuwwortels. Bij uitstraling is het advies om niet lang te wachten. Een goede diagnose met behandelplan is belangrijk voor volledig herstel.

 

Herstel

De oorzaak van spit is medisch nog steeds niet 100% duidelijk. En hoewel de nodige discussie nog bestaat, zien we in bijna alle gevallen volledig herstel. De fysiotherapeut stelt de oorzaak vast, maakt een behandelplan samen met u. De samenwerking is belangrijk omdat u zelf heel veel mogelijkheden heeft om tot volledig herstel te komen en terugval kunt voorkomen.