Als de temperaturen stijgen neemt het aantal hardlopers toe. Schoenen aan en gaan bij wijze van spreken. Naast allerlei belangrijke voordelen is hardlopen behoorlijk belastend. Vooral die achillespezen hebben het erg zwaar. Geen probleem als je getraind bent, maar wat als je dat (nog) niet bent. Dan loop je snel een blessure op.
Als de temperaturen stijgen neemt het aantal hardlopers toe. Schoenen aan en gaan bij wijze van spreken. Naast allerlei belangrijke voordelen is hardlopen behoorlijk belastend. Vooral die achillespezen hebben het erg zwaar. Geen probleem als je getraind bent, maar wat als je dat (nog) niet bent. Dan loop je snel een blessure op.
Bij een achillespeesblessure is de achillespees overbelast geraakt. Hierdoor zijn (kleine) beschadigingen in het peesweefsel ontstaan. Meestal ontstaat de blessure geleidelijk. Hoeveel beschadigingen je hebt, hangt niet samen met hoeveel pijn het doet.
Overbelasting kan veroorzaakt worden door herhaalde of langdurige belasting, bijvoorbeeld door hardlopen of wandelen. Ook verandering van ondergrond of schoenen kunnen zorgen voor overbelasting. Een achillespeesblessure komt vaak voor bij hardlopers en sporters die veel explosieve bewegingen en sprongen maken. Ook niet-sporters kunnen de blessure krijgen.
De blessure komt het meeste voor bij mensen tussen de 30 en 60 jaar. Bij vrouwen neemt de kans op het ontstaan van een achillespeesblessure na de overgang toe.
De klachten
Het eerste teken van een achillespeesblessure is: pijn of stijfheid van de pees boven je hielbeen bij het opstaan. De pijn verdwijnt in eerste instantie meestal snel. De achillespees kan verdikt en soms rood zijn. Daarna kunnen de klachten als volgt toenemen:
Gaat het na een paar weken nog niet echt beter? Vraag dan (sportmedisch) advies aan je huisarts of fysiotherapeut. Een achillespeesblessure is meestal goed te behandelen door een fysiotherapeut. Zeker als je je in een vroeg stadium laat behandelen, kun je relatief snel en volledig herstellen. De meerderheid van de mensen met lichte klachten aan de achillespees is na tien tot twaalf weken klachtenvrij.
In het kort:
Meestal ontstaat een achillespeesblessure geleidelijk.
Als je net klachten hebt, kun je zelf veel doen om te voorkomen dat het erger wordt. Als je je snel laat behandelen, kun je meestal snel en volledig herstellen.
Wat kan de fysiotherapeut voor je betekenen?
De (sport)fysiotherapeut helpt je bij het vergroten van de belastbaarheid van je achillespees. Hij adviseert je over het verhogen of juist verlagen van de belasting en laat je oefeningen doen. Je zult ook thuis moeten oefenen. Het trainingsprogramma is vooral gericht op versterking van je kuitspieren en de achillespees. Soms zijn er nog andere dingen die je achillespeesblessure beïnvloeden; die worden dan ook aangepakt.
Een operatie aan de achillespees zorgt lang niet altijd voor verbetering van de klachten. Dit wordt dan ook weinig gedaan. Ben je toch geopereerd, dan kan fysiotherapie je helpen bij het gedoseerd opbouwen van je spiermassa en je conditie.
Twijfel je? Neem contact met ons op!
Bij DePraktijk in Wouw vindt u alle specialisaties onder één dak. Daarnaast bent u bij ons aan het juiste adres om onder professionele begeleiding te trainen. DePraktijk is een moderne praktijk voor therapie en training, met deskundigen op het gebied van fysiotherapie, manuele therapie en diverse andere specialisaties.
Wilt u onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? Vul dan uw naam en e-mailadres hieronder in.
DePraktijk Wouw
Kloosterstraat 11
4724 EE Wouw
Telefoon: 0165-308150
E-mail: info@depraktijkwouw.nl