Kinesio Taping

Kinesio Taping is een techniek die is gebaseerd op het natuurlijke genezingsproces van het lichaam zelf. De werking van Kinesio Taping berust op de activering van neurologische en circulatoire systemen. Deze methode vindt haar oorsprong voornamelijk in de wetenschap van de kinesiologie. Vandaar dat de naam "Kinesio" wordt gebruikt. Spieren zorgen niet alleen voor de bewegingen van het lichaam, maar regelen tevens de veneuze en lymfatische circulatie, de lichaamstemperatuur etc. Wanneer de spieren niet naar behoren werken, kan dit leiden tot verschillende soorten pathologieën.

Doordat er zoveel aandacht werd geschonken aan het belang van een goede spierfunctie, ontstond het idee om de spieren te behandelen en zo het genezingsproces van het lichaam zelf te stimuleren. Door gebruik van een elastische tape werd ontdekt dat spieren en andere weefsels met hulp van buitenaf konden worden geholpen. Door middel van Kinesio Taping kunnen zenuwen, spieren en organen op een totaal nieuwe manier worden behandeld. Gedurende de eerste 10 jaar werd Kinesio Taping vooral gebruikt door orthopeden, chiropractors, acupuncturisten en andere (para)medici. Al snel daarna werd Kinesio Taping echter ontdekt door Olympische volleyballers in Japan en het nieuws verspreidde zich snel onder andere atleten. Tegenwoordig wordt Kinesio Taping algemeen gebruikt door medici en sporters in Japan en andere Aziatische landen, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, en nu ook in Europa.

De mens in beweging is in staat om zijn spieren te overbelasten. Hierbij doet zich de situatie voor dat mogelijk rupturen in het spierbindweefsel ontstaan. Door vochtuittreding in de interstitiële ruimte ontstaat drukverhoging met als gevolg prikkeling van druk-en pijnsensoren. Hierdoor kan pijn, stijfheid, zwelling en tonusverhoging ontstaan. Conventionele sporttape is ontworpen om de beweging van pijnlijke spieren en gewrichten te beperken. Om dit te bereiken moeten verschillende lagen tape om en/of over het probleemgebied worden gerold. Deze zorgen voor een aanzienlijke druk hetgeen resulteert in een belemmerde circulatie van bloed en lymfe. Dit is een ONGEWENSTE bijwerking. Dit is tevens de reden waarom sporttape over het algemeen direct vóór het sporten wordt aangebracht en direct na het sporten weer wordt verwijderd. Kinesio Taping is echter gebaseerd op een andere filosofie die zich richt op het verlenen van bewegingsvrijheid om zo het spierstelsel van het lichaam in staat te stellen zichzelf langs biomechanische weg te genezen.

Om te verzekeren dat de spieren zich vrij kunnen bewegen, wordt een rekbare tape met een elasticiteit van 130-140% van de oorspronkelijke lengte aanbevolen. Deze specifieke elasticiteit voorkomt tevens dat de spieren overrekt kunnen worden. Kinesio Tape ziet er misschien uit als een gewone sporttape, maar er bestaat een fundamenteel verschil tussen tape en Kinesio Tape.

afspraak maken

Bij DePraktijk in Wouw vindt u alle specialisaties onder één dak. Daarnaast bent u bij ons aan het juiste adres om onder professionele begeleiding te trainen. DePraktijk is een moderne praktijk voor therapie en training, met deskundigen op het gebied van fysiotherapie, manuele therapie en diverse andere specialisaties. 

Aanmelden voor nieuwsbrief

Wilt u onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? Vul dan uw naam en e-mailadres hieronder in.

Contact

De Praktijk Wouw
Roosendaalsestraat 28
4724 AC  Wouw

Telefoon: 0165-308150
Fax: 0165-308152
E-mail: info@depraktijkwouw.nl